Čo je to alergia?
Alergia je neprimeraná reakcia imunitného systému na kontakt s okolitým biologickým prostredím (napr. kontakt s peľom, roztočmi, so zvieracou srsťou alebo s potravinami a pod.). Biologický materiál prostredia (mikroorganizmy, živočíchy, rastliny) obsahuje veľké množstvo látok bielkovinovej povahy, na ktoré imunitný systém alergického pacienta môže reagovať precitlivene (tzv. alergény).
Alergická reakcia prebieha v dvoch fázach:
- tzv. Senzibilizácia (precitlivenosť), v priebehu ktorej imunitný systém potenciálneho alergika rozpozná látku a zapamätá si ju ako alergén
- vlastná alergická reakcia, ktorá sa už prejavá charakteristickými príznakmi pri každom ďalšom kontakte s alergénom
Príznaky alergie:
- príznaky v oblasti úst: opuch pier, jazyka, podnebia, svrbenie často s prechodom až do uší, ťažkosti prehĺtaním (odborne tzv. Orálny alergický syndróm)
- dýchacie ťažkosti: kašeľ, priedušková astma, alergická nádcha, tieto dýchacie ťažkosti sú často spojené s alergickým zápachom spojiviek
- kožné ťažkosti: - krátkodobé (obvykle žihľavka len na určitom mieste tela, opuchy tváre, viečok, prstov a ďalšie) - pretrvávajúce (ekzém)
- tráviace ťažkosti: vracanie, nevoľnosť, polesti brucha, koliky, nadúvanie, neskoršie príznaky – hnačka
- anafylaktická reakcia: - silné svrbenie žihľavka po celom tele vrátane dlaní a chodidiel, opuchy podkožia, opuchy slizníc vrátane krku a hrtana (odborne tzv. Quinckeho edém) - srdcovocievne príznaky (pokles krvného tlaku, poruchy prekrvenia, slabý a zrýchlený pulz) nadmerné potenie, poruchy vedomia, v krajnom prípade anafylaktický šok (najzávažnejšia forma anafylaktickej reakcie)
Čo je skrížená alergia?
Je to reakcia na alergén, ktorý nevyvolal pôvodný senzibilizáciu (precitlivenosť).
Ak osoba alergická na určitý alergén zareaguje taktiež na alergén iný (odlišný len zdanlivo), hovoríme o skríženej alergii. Základnou podmienkou je chemická príbuznosť týchto alergénov.
Chemicky podobných alergénov prostredia je veľké množstvo, niektoré z nich môžeme nájsť doslova na každom kroku (odborne tzv. Panalergény)
Pacient s alergiou na jediný alergén môže preto reagovať zaroveň na:
peľ a potraviny | na rôzne potraviny | na rôzny peľ
Objednať sa na vyšetrenie
Akútne alergické ťažkosti
Čo je to alergia?
Najobvyklejšie skrížené alergie
Dole uvedené skrížené alergie sa objavujú relatívne často. Skríženou alergiou trpí odhadom okolo 10% - 50% alergikov. Záleží na type alergie:
Skrížené alergie medzi peľom | |
breza | lieska, jelša dub, buk a gaštan, zriedkavo trávy a niektoré byliny |
trávy | len príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr.timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (napr. Pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica) |
ambrózia | Echinacea, slnečnica, palina, púpava, ibištek a harmanček |
palina | ambrózia, slnečnica, harmanček |
Skrížené alergie medzi peľom a potravinami | |
breza | malvice – jablko hruška, kôstkovice (broskyňa, nektarinka, čerešňa, slivka, marhuľa) kivi, koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, zemiaky), lieskový orech, vlašský orech a arašidy, tento syndróm sa často nazýva syndróm jablko-zelen-liesková-orech. |
trávy | pšenica – múka a iné obilné múky, vzácnejšie aj paradajka |
ambrózia | banán, vodový, medový aj ananasový melón, ale napríklad aj kamilkový čaj |
palina | zeler, mrkva, petržlen, korenia, (fenikel, rasca, kôpor, aníz, ligurček) |
fikus | figy, kivi, ananás, banán, avokádo a iné |
Skrížené alergie medzi potravinami | ||
vajce | hydinové mäso | maximálne 10% |
kravské mlieko |
hovädzie mäso | maximálne 10% |
kravské mlieko |
kozie mlieko, ovčie mlieko | až 95% |
arašidy | sója, hrach, šošovica, fazuľa, lupina – vlčí bôb | len okolo 5-10% |
lieskové orechy | vlašský orech, kešu, pistácia, paraorech, pekan makadam a iné | až 40% |
sezam | mak, horčica slnečnica repka olejka a ďalšie druhy semien vrátane niektorých orechov a strukovín | v niektorých prípadoch vysoká, t.j. 20-50% |
krevety | kôrovce amäkkýše: krab, rak homár, langusta, rak, kalamár, chobotnice, ustrice aj iné mušle | až 75% |
pšenica | jačmeň, raž | do 20% |
jablko | hruška, broskyňa, nektarinka, slivka, čerešňa aj marhuľa | 50-90% |
melon | všetky možné druhy melónov, ale aj banán, avokádo, latex | iné ovocie 50% latex (10%) |
Skrížené alergie medzi zvieratami | ||
mačka | čeľaď mačkovité a prekvapivo aj bravčové mäso | do 5% |
roztoče | šváby, rôzne článkonožce – napr. Kôrovce (rak, homár, krab, langusta, krevety) a pavúkovce (škorpióny, pavúky) | veľmi nízka |
Skrížené alergie medzi alergénminepeľového pôvodu a potravinami | ||
roztoče | slimák, kôrovce a mäkkýše (krab, rak, homár, langusta, rak, kalmár, chobotnica, ustrice aj iné mušle) | veľmi nízka |
latex | kivi, banán avokádo, jedlé gaštany, melón, figy, mango, mučenka, papája (odborne tzv. Latex fruit syndrom), výnimočne broskyňa, rajčiak, paprika, zemiaky a pohanka | až 35% |
vtáci - perie |
slepačie a prepeličie vajcia, kuracie a morčacie môso | veľmi nízka |
Ako bojovať s alergiou?
Stanoviť diagnózu
Potrebné je navštíviť alergológa, ktorý zistí pravú príčinu Vašej alergie.
Stanovenie diagnózy prebieha v niekoľkých krokoch:
- podrobný rozbor ťažkostí aj okolností, za ktorých vznikajú (prostredie a spôsob života) rozbor doterajšieho spôsobu liečby (odborné tzv. Anamnéza)
- kožné testy (tzv. Vpichové alebo prick testy) na overenie podozrivých alergénov – na vnútornú stranu predlaktia sa aplikujú kvapky alergénových extraktov, ktoré umožnia určiť alergén (prípadne alergény) spôsobujúce precitlivenosť.
- Krvné testy: väčšinou na zistenie hladín špecifikých alergických protilátok, slúžia na potvrdenie záverov