Na prímorskej dovolenke pokojne dajte svojim drobcom ochutnať aj miestne špeciality. Už neplatí, že morské ryby sú pre malých veľký alergén.

Najmä pediatri „zo starej školy“ nám ešte stále odporúčajú, aby sme deťom do troch rokov nedávali jesť morské ryby, do roka vajíčka, do pol roka lepok a tak ďalej. Dôvodom má byť riziko vzniku alergickej reakcie. Alergiológ a imunológ MUDr. Boris Hruškovič však tvrdí presný opak. V súčasnosti podľa neho už neexistujú žiadne odporúčania a zákazy, ako ich poznáme z nedávnych čias! Pokiaľ ide o možnosť vzniku alergie, dnes platí, že už bábätku môžete dať jesť viac-menej všetko, čo sa vám páči.

„Ak dieťaťu začnete dávať napríklad vaječný bielok až od jedného roka, môže u neho alergia vzniknúť s väčšou pravdepodobnosťou, ako keď mu ho podáte už skôr. Ale ešte to treba dokázať. Samozrejme, rizikové potraviny nedávame deťom, ktoré majú ekzém od útleho detstva, ani deťom s astmou,“ vraví odborník.

Nebojte sa zakázaného

Zrušenie stravovacích obmedzení sa týka aj morských rýb a živočíchov, pri ktorých platila striktná hranica – až od troch rokov. „Nie je na to dôvod. Sú veľmi zdravé, obsahujú veľa omega nenasýtených mastných kyselín a stopových prvkov. Predbežné výsledky štúdií, ktoré si posvietili na vplyv rôznych potravín na prevenciu vzniku alergie, potvrdili pozitívny efekt morských rýb. Odporúčajú sa jesť raz týždenne. Žiaľ, u nás je ich konzumácia veľmi nízka napriek tomu, že sú zdravšie ako sladkovodné. V prímorských krajinách ide o bežnú potravu, ktorá sa prirodzene dostane aj do úst batoľaťa. Dieťa sa tmolí pri stole, kde sa jedia ryby, a matka mu šupne kúsok do úst. U nás to nie je typická strava, pretože deti bežne nekŕmime krevetami. Ale ak sa to pritrafí napríklad na dovolenke, nič sa nedeje,“ vysvetľuje odborník.

Podľa doktora Hruškoviča je, naopak, prospešné podávať malým deťom morské ryby skôr, ako dosiahnu tri roky, pretože tak vzniká orálna tolerancia. „To znamená, že imunitný systém rozpozná novú bielkovinu a keď ju dieťa pravidelne konzumuje v istých množstvách, jeho imunitný systém na ňu nevyvinie alergickú reakciu,“ ozrejmuje.

V súčasnosti prebiehajú presné štúdie a na záväzné odporúčania si treba ešte rok, dva počkať. „Ale stanovisko imunologickej obce je jasné: Nebojte sa zmeny jedálneho lístka! A to sa týka aj rýb,“ dodáva lekár.

Varením alergén neodstránite

Potenciálnym alergénom v morských rybách je bielkovina parvalbumín. „Najčastejšie sa vyskytuje alergia na tresku. Z tých, čo sú na ňu alergickí, má asi 20 percent alergiu aj na hejka a makrely. Reakcia na lososa a sardinky býva menej častá,“ hovorí alergiológ.

V morských živočíchoch, ako sú krevety, kraby a homáre, číha iný alergén – tropomyozín. „Vyskytuje sa aj v roztočoch, takže ľudia, ktorí majú alergiu na roztoče, môžu reagovať aj na uvedené kôrovce. Ak človek citlivý na mušle a ustrice po ich konzumácii vykonáva zvýšenú fyzickú aktivitu, napríklad športuje, môže sa objaviť až anafylaktický šok,“ varuje lekár.

Medzi rybami a inými morskými živočíchmi nie je skrížená reaktivita. To znamená, že ak ste alergická na ryby, nie ste automaticky alergická na ostatné morské živočíchy a naopak.

Oba bielkovinové alergény, parvalbumín aj tropomyozín, sú termostabilné, teda teplom ani varením sa nezničia. „Alergén sa môže preniesť dokonca aj prostredníctvom oleja alebo panvice, na ktorej ste predtým pripravovali ryby a potom v nich smažíte nejakú inú potravinu. Dostáva sa aj do výparov pri varení,“ varuje odborník.

Ak ste alergik, neriskujte

Alergická reakcia po požití rýb a darov mora sa prejaví nádchou, žihľavkou alebo ekzémom, ale môže sa vyskytnúť aj život ohrozujúci anafylaktický šok. Alergia na ryby a morské plody je celoživotná. „U Slovákov je však zriedkavá,“ upokojuje MUDr. Hruškovič.

U zdravého človeka sa citlivosť na nejakú potravinu nedá dopredu predpovedať. Takže vám neostáva iné, iba ju skúsiť. Opatrnosť v konzumácii morských rýb a plodov je namieste v prípade, že vy alebo vaše dieťa už trpíte nejakou ťažšou formou alergie, ekzémom alebo astmou. „Tam by som zbytočne nepokúšal a radšej sa im vyhol. Neriskujte ani jeden hlt, pretože alergická reakcia nezávisí od množstva požitej potraviny,“ radí lekár.

Prvá pomoc

Pri alergickej reakcii treba užiť antihistaminikum a kortikoid, ktorého množstvo sa odvíja od hmotnosti človeka. V prípade rýchleho priebehu alergickej reakcie sa používa adrenalínové pero. Tí, u ktorých už v minulosti prebehla, by pero mali nosiť so sebou. Ak ste ešte nikdy alergickú reakciu nemali, stačí, aby ste so sebou na dovolenku zobrali voľnopredajné antihistaminikum.

Mamina zistila

Tehotenstvo nie je dôvod, aby ste sa rýb či iných morských pochúťok vzdali. Vplyv alergénov na dieťa v maternici sa nedokázal, takže žiadne obmedzenia tu neplatia, ak nemáte diagnostikovanú alergiu na tieto potraviny.

To sa podľa neho teraz dokázalo napríklad na arašidoch, na ktoré je veľmi rozšírená alergia u detí v USA. Pediatri tam 20 rokov odporúčali nedávať deťom žiadne arašidy ani výrobky s ich obsahom. Keď nedávno vyhodnotili stav v populácii, ukázalo sa, že alergia na arašidy za posledných 20 rokov výrazne narástla! A to viedlo k zmene pohľadu na zavádzanie potravín do detského jedálneho lístka.