Su z alergologickeho hladiska morske ryby a morske plody rizikove? Aka latka v nich moze byt spustacom alergie? Co "nebezpecne" obsahuju? Morské ryby spôsobuju alergické reakcie podstatne častejšie ako sladkovodné. Hlavný alergén sa nachádza v slvaloch rýb a nazýva sa Parvalbumin –je to bielkovina. Nachádza sa vo všetkých morských rybách, to znamená že ak máme alergiu na tresku môže byť aj na tuniaka.
Táto bilekovina / alergén / je termostabilný, čo znamená že sa teplom / varením / nezničí. Pozor si treba dať aj keď v oleji alebo panvici sa pripravoval ryby a my tam potom smažíme nejakú inú potravinu, alergén ryby sa môže takto preniesť.
Ako sa prejavuje alergicka reakcie? Je nebezpecna? Co sa moze stat? Prva pomoc, ked napriklad rocne dieta na dovolenke pri mori spapa krevetu alebo chobotnicu? Ako moze vyzerat alergicka reakcia a aku prvu pomoc mu treba poskytnut? Tým že sa alergén varaním neničí, môže sa dostávať aj do výparov pri varení a môže spôsobiť napríklad astmatiký záchvat alergo alergickú nádchu. Toto je častým problémom u kuchárov v prímorských krajinách kde sa ryby často kozumujú.
Z daľších alergických prejavou je častá koprivka alebo ekzém ale môže byť aj anafylaktický šok. U pecietov zo sloveska je takáto alergia skôr zriedkavá. Zachytil som pacietov ktorí paracovali na zaoceánskych lodiach a kozumovali ryby často, tí mali závažné alergické reackiie.
Mezi rybymi a inými morskými živočíchmi , napr krevetami a chobotnicami nie je skrížená reaktivita. To znamnená že ak sme alergický na ryby nie sme automaticky na ostané morské živočích a naopak.
Prvá pomoc pri alergickej reakcií má univerzáplny postup. Užiť antihistaminikum 2 tbl a kortikoid / mg záleží od váhy /, v prípade rýchleho priebehu alergickej reakcie použijeme adrenalínové pero. Takúto výbavu majú a nosia so sebou pacienti s dokázanou alergiou na uvedené potraviny, u ktorých už v minulosti prebehla reakcia. U ľudí ktorí nemali reakciu, stačí zobrať so sebou na dovolenku voľnopredajné antihistaminikum.
Ake ryby a plody su najproblematickejsie? Ktore su vhodnejsie a ktore menej? Z rýb sú najčastejšie reakcie na tresku, hejk, makrely reagujú v 20% ak máme alergiu na tresku. Na lososa a srdinky je menej alergie. Z morských živočíchov sú to krevety, kraby a homáráre ktorých alergén je tiež termostabilný volá sa tropomyosin a spôsobuje skríženú reaktivitu medzi nimi. Taktiež sa vyskytuje u roztočov, takže ludia čo majú alergiu na roztoče, môžu mať aj reakciu na uvedené kôrovce. U slimákov, ustric a mušlí nie je skrížená reaktivita. Po mušliach a ustriciah sa môže vyskytnú anaflykatický šok ak po požití vykonávame zvýšenú fyzickú aktivitu / šport/.
Od akeho veku ich mozu deti konzumovat ? Dnes už neplatia žiadne obmedzenia. V prípade že ide o dieťa s ťažšou formou alergie – ekzém alebo astma, tam by som sa radšej vyhol morským plodom.
V akom mnozstve? Množstvo nerozhoduje, ak máme alergiu na uvedené ryby alebo morské plody, akútna rekcia môže nastať už po zjedení 1 sústa. A či získame alergiu na uvedené potraviny sa nedá dopredu predpovedať, takže ak nám to chutí tak to jedzme
A ako su na tom tehotne a dojciace zeny? Mali by sa morskym rybam a plodom preventivne kvoli svojmu dietatu vyhybat? Vplyv na dieťa ešte v maternici sa jednoznačne nedokázal. Takže žiadne obmedzenia tu neplatia, jedine ak máme alergiu ne uvedené potraviny
Moze sa alergia vekom zmiernit? Alebo ju dieta bude mat uz cely zivot? Alergia na ryby a morské plody je celoživotná. V takom prípade si musíme dávať veľký pozor.
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku. Budeme predpokladať, že ste s tým v poriadku, ale ak chcete, môžete sa odhlásiť. Nastavenia súborov cookiePRIJAŤ
Privacy & Cookies Policy
Prehľad ochrany osobných údajov
Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie vášho zážitku pri prechádzaní webovou stránkou. Z týchto súborov cookie sa súbory cookie, ktoré sú podľa potreby kategorizované, ukladajú vo vašom prehliadači, pretože sú nevyhnutné pre fungovanie základných funkcií webovej stránky. Používame tiež súbory cookie tretích strán, ktoré nám pomáhajú analyzovať a porozumieť tomu, ako používate túto webovú stránku. Tieto cookies sa uložia vo vašom prehliadači iba s vašim súhlasom. Máte tiež možnosť tieto súbory cookie deaktivovať. Deaktivácia niektorých z týchto súborov cookie však môže mať vplyv na vaše prehliadanie webu.
Nevyhnutné súbory cookie sú absolútne nevyhnutné pre správne fungovanie webových stránok. Táto kategória zahŕňa iba súbory cookie, ktoré zaisťujú základné funkcie a bezpečnostné prvky webovej stránky. Tieto cookies neukladajú žiadne osobné informácie.
Akékoľvek súbory cookie, ktoré nemusia byť nevyhnutne potrebné na to, aby web fungoval, a ktoré sa používajú špeciálne na zhromažďovanie osobných údajov používateľov prostredníctvom analýz, reklám a iného vloženého obsahu, sa označujú ako nepotrebné súbory cookie. Pred spustením týchto súborov cookie na vašom webe je povinné získať súhlas používateľa.